Skrivet med annat i huvudet

Det är en ny vecka och jag funderar på vad som ska få den stora äran att bli veckans historia.

Tänkte informera om att jag ska göra en resa till Skagen, förvisso en kort sådan. Men jag tänkte att nästa vecka får bli en Danmark-special, men dansk konst, arkitektur och historia. VI får se hur det går, jag är inte så hemma på dansk historia, men om man ser till alla gånger Sverige har drabbat samman med dem, lär det väl gå att hitta något.

Nu kom jag osökt att tänka på den berömda faktoiden att Kristian tyrann skulle ha kallats Chistian den goda i sitt hemland. Det är ganska intressant hur något som är helt fel kan bli en allmän sanning,

Så vad ska vi göra i Skagen. Planerat är grenen och skagenmuseet. Tips?

Konst på österlen

Ett måste på påsk är ett besök på Österlen, där ÖSKG har konstrunda. Alla Gillets medlemmar ställer ut, och även en hel del andra konstnärer och hantverkare har lite extra öppet. I år var dessutom konstrundan förlängd en helg. Så om någon är intresserad av att titta på meningslös konst, åk dit.
Jag tycker inte det var så bra. Det finns dock några highlights, bland annat Hasse Karlsson i Vitemölla, som målar akvareller i lite dovare färgskala. Motiv som rumsinteriörer med soffor, pingviner, bilar och landskap. Sven Åke Ekberg kan också rekommenderas, fantastiskt härliga små skulpturer med fyndiga namn. Det är lite synd att namnet gör konstverket, men i det här fallet är det värt det. En tidigare favorit är Anna Törnkvist som ställer ut vid fårhagen i Baskemölla, men utan att tillhöra gillet. Vackra akvareller, men i år fattades något. Det fanns inte samma beröring i det gamla fårstallet.

Kolla in deras verk här:
Hasse Karlsson (ÖSKGs hemsida, där man även kan se de andra konstnärerna som är medlemmar.)
Sven Åke Ekberg
Anna Törnkvist

Veckans arkitektur v.16

MARIAKYRKAN / FATTIGHUSKYRKAN

Efter mycket funderande på vilken byggnad som skulle få den stora äran att vara först ut som veckans arkitektur, föll lotten på Mariakyrkan i Göteborg. En något försummad byggnad, en kyrka som inte får många blickar där den ligger på stampgatan brevid Ullevi. Det är framförallt den byggnad som hjälpt mig att genomföra min C-uppsats. Då får den en stor plats i hjärtat. Man har ju en viss relation till saker man arbetat fram och tillbaka, och en uppsats som drar ut på tiden ger en viss känsla av...att tröttna på den. Men kyrkan förtjänar en plats i rampljuset.

Mariakyrkan ritades av Carlberg som ett kapell till fattighuset för att även Göteborgs fattiga skulle få självafrid. 1718 byggdes den och har stått i princip orörd sedan dess.

Veckans konstverk v.16



ERNST JOSEPHSON - SPANSKA SMEDER

 

I ära av veckans historia valde jag för veckan ett konstverk av just Ernst Josephson. Nämligen Spanska smeder. Det här konstverket är lite av en hatkärlek för mig, kärlek för att det är fantastiskt vackert, stort och tilltalande. Det är lätt att betrakta, men inte för länge, och verkligen inte ha det i sitt hem. Tänk att varje dag ha de blickarna på sig i sitt hem. De ser för macho manliga ut. Men Just den känslan gör att det blir ett fantastiskt konstverk, att kunna måla människor, så orealistisk (jo faktiskt, så kantiga är man inte), men ändå få betraktaren att känna sig iakttagen. Det är bra.

En annan aspekt till denna hatkärlek är den tenta jag hade i konstvetenskap A. Där fanns en bild av spanska smeder, där man skulle sätta ut namn och namn på konstnären och andra viktiga kunskaper om konstverket. Det var i princip det enda på den tentan som jag grämde mig över att inte komma på, den frågan man lämnar till sist, för man vet att det kommer att poppa upp så småningom, jag var så nära, och när jag väl kom på ett namn (jag har ingen som helst aning om vad jag skrev, men det blev fel) kunde jag lämna in tentan. När jag kom ut från tentasalen hör jag, från vår dalkarl till klasskompis endast orden ”Ernst Josephson”. Därför kan jag numera inte tänka på denna konstnär utan att höra namnet på dalmål i huvudet.


Veckans historia v.16

ERNST JOSEPHSON FÖDS

En var våra nationalkonstnärer, Ernst Josephson, föddes denna veckan 1851, närmare bestämt den 16 April.

Hans konst är bland nationalmuseums pärlor och en av de konstnärer som på ett sätt retar mig med det moderna dragen, men samtidigt tilltalar på ett väldigt bestämt sätt. Han sägs ha sagt att han ville bli Sveriges Rembrandt eller dö. I mina ögon lockades han med det, han är som Rembrandt, inte bäst, men bland de bättre, lite smått irriterande att man tycker om, fast man retar sig på att man inte ser vad som finns i skuggorna. Oavsett om han själv tycker att han lyckades med det dog han, den 22 november 1906.


Blogguppehåll

På något sätt har jag inte haft någon vidare lust att blogga, vet inte vad jag ska skriva om och varför någon skulle vilja läsa det. Jag hade tänkt göra denna bloggen lite mer, vad ska man säga, professionell, men har tvivlat på min förmåga att kunna konst och kultur. Men varför det? Egentligen. Vad är det jag ska kunna annars då? Som kulturvetare är det definitivt det jag borde klara av att skriva om. Så jag har beslutat att göra ett nytt försök, dock mindre professionell och mer personlig. Mer point of view by Mig - Lina.

RSS 2.0